,

Το τεστ της ΔΕΠΥ από το ινστιτούτο Dore

Το τεστ της ΔΕΠΥ από το ινστιτούτο Dore

Το τεστ της ΔΕΠΥ από το ινστιτούτο Dore

Είναι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ) πραγματική; Εναλλακτικοί θεραπευτές και ακτιβιστικές οργανώσεις υγείας έχουν αμφισβητήσει επανειλημμένως την ύπαρξή της. Μια αναζήτηση στη Google με τις λέξεις κλειδιά «Is ADHD fake?» θα σας βγάλει χιλιάδες άρθρα και βιβλιογραφία που υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται περί αυθύπαρκτης πάθησης.

Ας κοιτάξουμε όμως ποια είναι η τοποθέτηση και των συμβατικών οργανώσεων υγείας. Όλοι οι μεγάλοι Αμερικανικοί ιατρικοί σύλλογοι και οι περισσότεροι Ευρωπαϊκοί αναγνωρίζουν τη ΔΕΠ-Υ ως μια πραγματική κατάσταση που χρήζει θεραπείας.

Πολλοί επιστήμονες ωστόσο έχουν αντίθετη γνώμη. Η κλινική ψυχολόγος Marilyn Wedge, συγγραφέας του βιβλίου «A Disease Called Childhood» (μτφ: Μια Ασθένεια που Ονομάζεται Παιδική Ηλικία) λέει ότι στις ΗΠΑ έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ πολλαπλάσια παιδιά από ότι σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες μαζί, κατηγορώντας ουσιαστικά την ιατρική κοινότητα ότι δημιούργησε ένα νέο πελατολόγιο που δεν ήταν διαθέσιμο μέχρι πριν λίγα χρόνια.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι τα παιδιά διαγιγνώσκονται λανθασμένα, λέει ο Richard Saul, παιδίατρος, συγγραφέας του βιβλίου «ADHD Does Not Exist» (μτφ Η ΔΕΠ-Υ Δεν Υπάρχει), μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιάτρων και της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ είναι πραγματικά», λέει ο Saul. Αλλά αντιπροτείνει ότι «υπάρχουν δεκάδες άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλούν αυτά τα συμπτώματα».

Κοινές αιτίες που μπορεί να προκαλούν υπερκινητικότητα και προβλήματα προσοχής περιλαμβάνουν διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη, όπως και προβλήματα ακοής ή όρασης.

Η διάγνωση της ΔΕΠΥ απαιτεί ερμηνεία

Δεν υπάρχουν εργαστηριακές εξετάσεις για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητότητα. Δεν μπορεί μια μαγνητική τομογραφία να το αποδείξει. Απεναντίας, ο ιατρός λαμβάνει υπόψη το ιστορικό του ατόμου, τα συμπτώματα που παρατηρεί ο ίδιος κατά τη διάρκεια της εξέτασης, καθώς και τις μαρτυρίες των κοντινών του ανθρώπων. Τέλος, διενεργεί τεστ – ερωτηματολόγια όπως αυτό που θα κάνετε παρακάτω.

«Είναι πολύ εύκολο να γίνει κάποιο λάθος, ειδικά εάν ο ιατρός ή ο θεραπευτής δεν έχει εξειδικευμένη εμπειρία στη ΔΕΠ-Υ» λέει ο Ψυχίατρος Imad Alsakaf, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Creighton στην Omaha, NE.

Το τεστ της ΔΕΠ-Υ

Αναφέραμε όλα τα παραπάνω για δύο λόγους. Ο ένας για να επισημάνουμε ότι ακόμα και σήμερα, πολλοί επιστήμονες αμφισβητούν για διαφορετικούς λόγους την ύπαρξη της ΔΕΠ-Υ. Ο δεύτερος λόγος είναι για να καταλάβετε τη θέση που έχει το παρακάτω τεστ που θα κάνετε. Ακόμα και εάν δεχτούμε ότι η ΔΕΠ-Υ είναι μια πραγματική πάθηση, το ερωτηματολόγιο αποτελεί μόνο ένα από τα εργαλεία αξιολόγησης του ειδικού για να κάνει μια τέτοια διάγνωση. Γι αυτό το λόγο, το τεστ μπορεί να έχει μόνο έναν συμβουλευτικό χαρακτήρα και τίποτα παραπάνω από αυτό. Δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ολοκληρμένο εργαλείο διάγνωσης της ΔΕΠ-Υ. Οπότε, δώστε του την ανάλογη βαρύτητα.

Το τεστ προέρχεται από το Ινστιτούτο DORE που εφαρμόζει μη φαρμακευτικά προγράμματα αποκατάστασης που βασίζονται στην άσκηση και αφορούν τη ΔΕΠ-Υ, τη δυσλεξία και άλλες μαθησιακές δυσκολίες.

Οι ερωτήσεις που θα συναντήσετε παρακάτω αφορούν μια συγκεκριμένη περίοδο της ζωής σας και για την ακρίβεια μια περίοδο 6 μηνών έως 1 έτους. Έτσι, όταν θα συναντήσετε για παράδειγμα την ερώτηση «Έχετε κάνει λάθη απροσεξίας στην εργασία ή στο σχολείο σας;» χρειάζεται να φέρετε στο μυαλό σας αυτή την περίοδο, όχι γενικά όλα τα χρόνια της ζωής σας. Εξάλλου είναι προφανές ότι όλοι έχουμε κάνει πολλά λάθη απροσεξίας στη ζωή μας. Αν όμως έχουμε κάνει πολλά λάθη απροσεξίας ακόμα και μέσα σε μια μικρή περίοδο όπως αυτή, τότε η δήλωση έχει διαφορετική βαρύτητα.

@import url(«http://metadotiko.com/wp-content/plugins/wp-viral-quiz/css/front-style.css»);
@import url(«http://metadotiko.com/wp-content/plugins/wp-viral-quiz/css/skins/buzzfeed.css»);

Έχετε κάνει λάθη απροσεξίας στην εργασία ή στο σχολείο σας;

Σωστά!
Λάθος!

Έχετε καταβάλλει υπερβολική προσπάθεια για να διατηρήσετε την προσοχή σας εκτελώντας κάποια εργασία;

Σωστά!
Λάθος!

Έχετε χάσει πράγματα απαραίτητα για την εκτέλεση κάποιας εργασίας ή δραστηριότητας (π.χ. βιβλία, εργαλεία, αρχεία κ.λ.π.)

Η καρδιά των γυναικών είναι πιο ευαίσθητη στο στρεςΗ καρδιά των γυναικών είναι πιο ευαίσθητη στο στρες

Σωστά!
Λάθος!

Έχετε δυσκολευτεί να οργανώσετε κάποια εργασία ή δραστηριότητα;

Σωστά!
Λάθος!

Έχετε αποφύγει, αρνηθεί ή συμμετάσχει διστακτικά σε εργασίες που απαιτούσαν έντονη διανοητική προσπάθεια;

Σωστά!
Λάθος!

Έχετε φανεί να μην ακούτε όταν κάποιος σας απευθύνει το λόγο;

Σωστά!
Λάθος!

Δυσκολευτήκατε να ακολουθήσετε οδηγίες για την εκπλήρωση μιας εργασίας ή αποτύχατε να την εκπληρώσετε;

Σωστά!
Λάθος!

Ξεχνάτε εύκολα κατά τη διάρκεια της μέρας;

Σωστά!
Λάθος!

Αποσπάσπτε εύκολα;

Σωστά!
Λάθος!

Κάνετε νευρικές επαναλαμβανόμενες κινήσεις με τα χέρια ή τα πόδια σας όταν κάθεστε;

Σωστά!
Λάθος!

Σηκώνεστε από την καρέκλα σας σε καταστάσεις που δεν θα έπρεπε (π.χ. κατά τη διάρκεια ενός meeting);

Σωστά!
Λάθος!

Νιώθετε συχνά νευρικότητα;

Σωστά!
Λάθος!

Δυσκολεύεστε να παραμένετε ακίνητοι και χαλαροί;

Σωστά!
Λάθος!

Μιλάτε παρατεταμένα;

Σωστά!
Λάθος!

Απαντάτε πριν κάποιος τελειώσει την ερώτησή του;

Σωστά!
Λάθος!

Δυσκολεύεστε να περιμένε σε μια ουρά αναμονής;

Σωστά!
Λάθος!

Διακόπτετε συχνά τους άλλους σε μια συζήτηση;

Σωστά!
Λάθος!

Μοιραστείτε το κουίζ για να δείτε τα αποτελέσματά σας

Facebook


Πείτε μας ποιος είστε για να δείτε τα αποτλέσματά σας

ΤΕΣΤ ΔΕΠ-Υ
Αποτέλεσμα: %%personality%%

Μοιραστείτε το αποτέλεσμα με τους φίλους σας


Facebook


0%