,

Απειλή για την αντρική γονιμότητα η ατμοσφαιρική ρύπανση

Απειλή για την αντρική γονιμότητα η ατμοσφαιρική ρύπανση

Αν και η κλινική επίπτωση είναι σχετικά μικρή, με δεδομένη την εξάπλωση του προβλήματος της ρύπανσης διεθνώς, οι Κινέζοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι σημαντικός αριθμός ζευγαριών σε όλο τον κόσμο πιθανώς δυσκολεύονται να κάνουν παιδί εξαιτίας αυτού του λόγου.

bigstock Man Wearing Mask Against Smog 202730356

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σιάνγκ Κιαν Λάο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επαγγελματικής και περιβαλλοντικής υγείας Occupational & Environmental Medicine, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 6.500 άντρες ηλικίας 15 έως 49 ετών στην Ταϊβάν.

Διαπιστώθηκε μια στενή συσχέτιση ανάμεσα στην ύπαρξη σπέρματος με ανωμαλίες (στο μέγεθος και στη μορφολογία του) και στην έκθεση ενός άντρα σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον τόπο διαμονής του. Για κάθε πέντε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (5 μg/m3) αύξησης στην περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας με σωματίδια διαμέτρου έως δυόμισι εκατομμυριοστών του μέτρου (ΡΜ2,5) σε διάστημα δύο ετών, παρατηρείτο σημαντική μείωση στα φυσιολογικά σπερματοζωάρια κατά 1,3% περίπου.

Από την άλλη, διαπιστώθηκε ότι η ρύπανση σχετίζεται με αυξημένο αριθμό σπερματοζωαρίων, πιθανώς ως αντιστάθμισμα στην αρνητική επίπτωση που έχει στο μέγεθος και το σχήμα τους. Παρόμοια ευρήματα στη μορφολογία και στον αριθμό των σπερματοζωαρίων βρέθηκαν και όταν η έκθεση ενός άντρα στη ρύπανση δεν ξεπερνούσε τους τρεις μήνες.

Παραμένει ασαφές μέσω ποιου ακριβώς βιολογικού μηχανισμού η ρύπανση σχετίζεται με την ανάπτυξη των σπερματοζωαρίων. Προηγούμενες μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει πάντως ότι πολλά συστατικά των μικροσωματιδίων, όπως τα βαρέα μέταλλα και οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες, προξενούν βλάβες στο σπέρμα.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)