,

6 ιστοί στον οργανισμό μας που μπορούν να αναγεννηθούν μέσω της διατροφής

6 ιστοί στον οργανισμό μας που μπορούν να αναγεννηθούν μέσω της διατροφής

Μπορεί να εκπλαγούν κάποιοι, ειδικά όσοι έχουν ακολουθήσει εκπαίδευση στη συμβατική ιατρική, αλλά η φυσιολογική κατάσταση του σώματός μας αποτελείται από μια αδιάκοπη διαδικασία αναγέννησης. Χωρίς τη συνεχή ανάπλαση των κυττάρων μας -χωρίς την αλληλεπίδραση ζωής και θανάτου- το θαύμα του ανθρώπινου σώματος δεν θα υπήρχε.

Σε περιόδους και καταστάσεις ασθένειας, ωστόσο, οι διαδικασίες αναγέννησης χάνουν τη θέση τους από τις εκφυλιστικές. Εδώ είναι που η ιατρική μπορεί να εκτελέσει τον πιο ταπεινό της άθλο, επαναφέροντας το σώμα σε ισορροπία με τροφές, βότανα, θρεπτικά στοιχεία, θεραπευτικές ενέργειες κλπ.

Σήμερα ωστόσο, η ιατρική που βασίζεται στα φάρμακα χρησιμοποιεί χημικές ουσίες που διαθέτουν απειροελάχιστες δυνατότητες αναγέννησης· το αντίθετο, σχεδόν πάντα επεμβαίνουν στη διαδικασία αναδόμησης του οργανισμού, αφού προσπαθούν να καταστείλουν τα συμπτώματα ενάντια στα οποία έχουν σχεδιαστεί να επιτίθενται.

6 ιστοί στον οργανισμό μας που μπορούν να αναγεννηθούν μέσω της διατροφής

Αναγέννηση νεύρων

Υπάρχει μια ευρεία ποικιλία φυσικών συστατικών με αποδεδειγμένες επιδράσεις στην αναγέννηση των νεύρων. Μια μελέτη του 2010 που δημοσιεύτηκε στο Rejuvenation Research, για παράδειγμα, βρήκε ότι ένας συνδυασμός από βατόμουρο, πράσινο τσάι και καρνοσίνη έχει νευριτογόνο επίδραση, αλλά και θετικά αποτελέσματα στη αναγέννηση βλαστοκυττάρων στην ζωική εκδοχή της νευροεκφυλιστικής νόσου. Άλλες αποδεδειγμένες νευριτογόνες ουσίες αποτελούν οι:

1. Κουρκουμίνη

2. Μανιτάρι χαίτη λιονταριού

3. Απιγενίνη (ουσία που βρίσκουμε σε λαχανικά, όπως το σέλερι)

4. Μύρτιλο

5. Τζίνσεγκ

6. Ουπερζίνη

7. Νατό

8. Κόκκινο φασκόμηλο

9. Ρεσβερατρόλη

10. Βασιλικός πολτός

11. Θειαμίνη

12. Ashwaganda

13. Καφές (τριγονελλίνη)

Υπάρχει μια άλλη κατηγορία ουσιών ίασης των νεύρων, γνωστές ως ουσίες αναμυελίνωσης, οι οποίες πυροδοτούν την αναδόμηση του προστατευτικού περιβλήματος γύρω από τον άξονα των νευρώνων, γνωστό ως μυελίνη και η οποία συχνά βλάπτεται σε περιπτώσεις νευρολογικού τραυματισμού και/ή δυσλειτουργίας, ειδικά σε αυτοάνοσα νοσήματα και παθήσεις απομυελινώσεων.

Εδώ χρειάζεται επίσης να αναφερθεί ότι ακόμα και η μουσική, αλλά και ο έρωτας έχουν μελετηθεί για την πιθανή τους νευριτογόνα δράση, ανάπλαση ή επιδιόρθωση των νευρώνων, υποδεικνύοντας ότι η διαδικασία της αναγέννησης δεν απαιτεί απαραιτήτως την κατάποση και λήψη ουσιών. Αντιθέτως, μια μεγάλη γκάμα θεραπευτικών δράσεων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν την υγεία και ευεξία των ασθενών.

Αναγέννηση ήπατος

Η γλυκυρριζίνη, μια ουσία που βρίσκουμε στη γλυκόριζα, έχει βρεθεί ότι πυροδοτεί την αναγέννηση της μάζας του ήπατος και της λειτουργίας της στη ζωική εκδοχή της ηπατεκτομής. Άλλες ουσίες που ενισχύουν την αναγέννηση του ήπατος είναι οι:

1. Καρβακρόλη (μια ουσία που βρίσκουμε στη ρίγανη)

2. Κουρκουμίνη

3. Κορεάτικο Τζίνσεγκ

4. Ρόιμπος

5. Βιταμίνη Ε

Αναγέννηση β-κυττάρων

Δυστυχώς, η ιατρική κοινότητα δεν έχει ακόμα αξιοποίησει τη δύναμη των φυσικών ουσιών στην αντιστροφή του διαβήτη. Αν και οι ακριβές θεραπείες βλαστοκυττάρων, οι μεταμοσχεύσεις νησιδιακών κυττάρων και μια σειρά συνθετικών φαρμάκων αποτελούν το επίκεντρο ερευνών που στοιχίζουν ετησίως δισεκατομμύρια δολάρια, η κουζίνα μας και ο κήπος μας μπορεί ήδη να περιέχουν τη θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2.

Οι ακόλουθες ουσίες έχει δειχθεί πειραματικά ότι αναγεννούν τα β-κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, τα οποία καταστρέφονται σε περιπτώσει διαβήτη και τα οποία μόλις αποκατασταθούν (τουλάχιστον στη θεωρία), μπορούν να αποκαταστήσουν και την υγεία του ασθενή, σε σημείο που να μην απαιτείται πια αντικατάσταση της ινσουλίνης:

1. Το βότανο Gymenna Sylvestre (ο «καταστροφέας της ζάχαρης)

2. Μαύρο κύμινο

3. Βιταμίνη D

4. Κουρκουμίνη

5. Αργινίνη

6. Αβοκάντο

7. Βερβερίνη

8. Πικρό πεπόνι

9. Σέσκουλα

10. Μετάξι καλαμποκιού

11. Στέβια

12. Σουλφοραφάνη (βρίσκεται κυρίως στο μπρόκολο)

Αναγέννηση ορμονών

Υπάρχουν εκκρίσεις, οι οποίες αυξάνουν την ικανότητα των ενδοκρινών αδένων να παράγουν περισσότερη ορμόνη και υπάρχουν ουσίες που πραγματικά αναγεννούν ορμόνες, που έχουν υποβαθμιστεί (μέσω ηλεκτρονίων) σε δυνητικά καρκινογόνους μεταβολίτες. Μία από αυτές τις ουσίες είναι η βιταμίνη C.

Αυτή η βιταμίνη έχει τη δυνατότητα να βοηθά τα ηλεκτρόνια να ανασυστήσουν τη μορφή και λειτουργία για παράδειγμα της οιστραδιόλης, της προγεστερόνης, της τεστοστερόνης. Σε συνδυασμό με τροφές που μπορούν να στηρίξουν τη λειτουργία των αδένων, η βιταμίνη C μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα ή εναλλακτική θεραπεία αντικατάστασης ορμονών.

Αναγέννηση καρδιακών κυττάρων

Δεν έχουν περάσει ακόμα πολλά χρόνια από τότε που πίστευαν ότι ο καρδιακός ιστός ήταν μοναδικός και δεν είχε την ικανότητα να αναγεννηθεί. Μια νέα, όλο και περισσότερο αυξανόμενη σειρά πειραματικών ερευνών, τώρα υποδεικνύει ότι αυτό δεν ισχύει και ότι υπάρχει μια ομάδα αναγεννητικών ουσιών, γνωστή ως νεοκαρδιογεννετικές ουσίες. Αυτές οι ουσίες έχουν τη δυνατότητα να πυροδοτούν τη διαμόρφωση καρδιακών προγεννητικών κυττάρων, που μπορούν στη συνέχεια να διαφοροποιηθούν σε υγιή καρδιακό ιστό και περιλαμβάνουν τις ακόλουθες ουσίες:

1. Ρεσβερατρόλη

2. Σιβηρικό Τζίνσενγκ

3. Εκχύλισμα κόκκινου κρασιού

4. Geum Japonicum (ασιατικό βότανο)

5. Ν-ακέτυλο-κυστείνη

Ένα άλλο αξιοσημείωτο παράδειγμα ανάπλασης καρδιακών κυττάρων είναι η εμβρυομητρική διακίνηση των βλαστοκυττάρων μέσω του πλακούντα, σε μια διαδικασία κατά την οποία το έμβρυο συνεισφέρει βλαστοκύτταρα στη μητέρα, που είναι ικανά να αναπλάσουν τα κατεστραμμένα καρδιακά της κύτταρα και πιθανότητα άλλων τύπων κυττάρων.

Αναγέννηση χόνδρου – αρθρώσεων – σπονδυλικής στήλης

Η κουρκουμίνη και η ρεσβερατρόλη έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην ανάρρωση από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού.

Στην ουσία, η αναγεννητική ιατρική απειλεί να υπονομεύσει την γερή οικονομική υποδομή που στηρίζει το σύγχρονο ιατρικό σύστημα που βασίζεται στα φάρμακα. Η καταστολή των συμπτωμάτων είναι συμφέρουσα και προφανώς κερδοφόρα. Πρόκειται όμως για ένα μη βιώσιμο μοντέλο, το οποίο μοιράζεται χαρακτηριστικά με τη διαδικασία ανάπτυξης του καρκίνου, ένα μοντέλο, που από τη βάση του, είναι καταδικασμένο να αποτύχει σε κάποιο σημείο.

Ενδυναμώνοντας και βελτιώνοντας την ποιότητα της διατροφής μας, του τρόπου ζωής μας και της γενικότερης στάσης μας απέναντι στο ζήτημα της αναγέννησης ιστών στο σώμα μας, μπορούμε να σπάσουμε τον φαύλο αυτό κύκλο και να βοηθηθούμε, ώστε να επιτύχουμε την ελευθερία του σώματος, απαραίτητη προϋπόθεση για την απελευθέρωση της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος.

Πηγές

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18692321

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16289361

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20586644

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21814301

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18000339