, ,

Μήπως έχετε εθισμό στη ζάχαρη;- Πριν βιαστείτε να απαντήσετε διαβάστε αυτό!

Μήπως έχετε εθισμό στη ζάχαρη;- Πριν βιαστείτε να απαντήσετε διαβάστε αυτό!

Μήπως έχετε… εξάρτηση από τη ζάχαρη; Πριν βιαστείτε να απαντήσετε, σκεφθείτε πόση ζάχαρη τρώτε εν γνώσει σας και πόση εν αγνοία σας. Διότι όπως επισημαίνουν πλέον όλοι οι ειδικοί σήμερα η ζάχαρη κρύβεται σε πολλά «υγιεινά» τρόφιμα, ακόμη και σε εκείνα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

«Κατά μέσο όρο καταναλώνουμε 40 κουταλάκια κρυμμένη ζάχαρη την ημέρα» λέει η κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος κυρία Ελένη Παπαγιαννίδου, παραθέτοντας ένα απλό παράδειγμα: ένα καλό πρωινό, που περιελάμβανε δημητριακά ολικής άλεσης με άπαχο γιαούρτι και χυμό μήλου. Μπορείτε να μαντέψετε πόσα κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη φάγατε; Τουλάχιστον 20 ολοστρόγγυλα κουταλάκια ζάχαρης!

«Αν λοιπόν τρώτε «υγιεινά» και παρόλα αυτά η ζυγαριά είναι κολλημένη μάλλον θα πρέπει να επανεξετάσετε τη κρυμμένη ζάχαρη στη διατροφή σας», συστήνει η κυρία Παπαγιαννίδου.

Πόση ζάχαρη πρέπει να τρώμε

«Η ζάχαρη είναι βλαβερή κυρίως λόγω της υψηλής της περιεκτικότητάς σε φρουκτόζη. Όταν καταναλώνουμε φρουκτόζη στην πραγματικότητα προγραμματίζουμε το σώμα να καταναλώνει περισσότερες θερμίδες γιατί η φρουκτόζη αυξάνει την πείνα. Όταν τρώμε κρυμμένη ζάχαρη, απελευθερώνεται μια μεγάλη ποσότητα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Όσο πιο συχνά τρώμε τρόφιμα με ζάχαρη, τόσο οι υποδοχείς της ντοπαμίνης απορρυθμίζονται προς τα κάτω με αποτέλεσμα να έχουμε  λιγότερους υποδοχείς ντοπαμίνης. Κάθε φορά που τρώμε ζάχαρη θα χρειαζόμαστε όλο και περισσότερη, προκειμένου να φτάσετε στο ίδιο επίπεδο ανταμοιβής και ευχαρίστησης» εξηγεί η ειδικός. Σύμφωνα με πρόσφατη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) θα πρέπει να μειώσουμε την ποσότητα της ζάχαρης που τρώμε καθημερινά στο μισό, μέχρι να τρώμε μέχρι 6 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα.

Γιατί είναι βλαβερή η φρουκτόζη για την υγεία:

✩ μεταβολίζεται μόνο από το συκώτι και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια από τα κύτταρα του σώματος

✩ έχει τα ίδια αποτελέσματα στο συκώτι όπως το αλκοόλ προκαλώντας λιπώδες ήπαρ

✩ αυξάνει το ουρικό οξύ

✩ αντιδρά με τις πρωτεΐνες και τα πολυακόρεστα ω-6 λιπαρά 7 φορές περισσότερο από τη γλυκόζη δημιουργώντας ενώσεις που δημιουργούν οξειδωτικές βλάβες και πρόωρη γήρανση.

Πώς σταματά η εξάρτηση από τη ζάχαρη σε τέσσερα βήματα

Βήμα 1ο: Παραδεχτείτε ότι έχετε εξάρτηση από τη ζάχαρη.

Βήμα 2ο: Εντοπίστε τα «υγιεινά» τρόφιμα που σαμποτάρουν την προσπάθεια σας. Οι …συνήθεις ύποπτοι είναι τα δημητριακά και τα ολικής άλεσης, οι μπάρες δημητριακών, οι χυμοί, τα αποξηραμένα φρούτα, τα smoothies, τα άπαχα γαλακτοκομικά, το frozen yogurt, η light μαρμελάδα, η light μαγιονέζα, οι έτοιμες σάλτσες ντομάτας. Ταυτόχρονα μειώστε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα και περιοριστείτε σε ένα φρούτο την ημέρα για 21 ημέρες. Το φρούτο έχει φρουκτόζη και όταν τα τρώτε ελεύθερα επιτείνουν την εξάρτηση με τη ζάχαρη.

Βήμα 3ο: Αντικαταστείτε τη ζάχαρη με καλό λίπος και πρωτεΐνη. Για παράδειγμα όταν επιθυμείτε κάτι γλυκό φάτε λίγο τυρί με κανονικά λιπαρά, για πρωινό αντί για δημητριακά φάτε αυγά (μαζί με τους κρόκους όχι μόνο τα ασπράδια) με αβοκάντο αντί για φρούτο φάτε μια χούφτα φουντούκια.

Βήμα 4ο: Εξισορροπείστε τη χημεία του εγκεφάλου σας με τα κατάλληλα αμινοξέα και διορθώστε ελλείψεις σε βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία.