,

Δείτε πως ετοιμάζουν την Κίνα για παγκόσμιο «χωροφύλακα» της Νέας Τάξης

Δείτε πως ετοιμάζουν την Κίνα για παγκόσμιο «χωροφύλακα» της Νέας Τάξης

Δείτε πως ετοιμάζουν την Κίνα για παγκόσμιο «χωροφύλακα» της Νέας Τάξης

Του Άρη Δημόπουλου

Δεν πέρασαν παρά μερικές βδομάδες από την σύμπλευση Κίνας – Ευρώπης και….λοιπών «προοδευτικών δυνάμεων» για μία σειρά παγκόσμιων μεταρρυθμίσεων όπως το κλίμα και το εμπόριο, κινήσεις που ανέδειξαν την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου σαν μεγάλη ανερχόμενη δύναμη.

Μία δύναμη που ωστόσο είναι η «εκλεκτή» να διαδεχθεί τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, από τη στιγμή που η Νέα Τάξη δεν έχει πλέον τον απόλυτο έλεγχο.

Σε μία απόφαση λοιπόν που δικαιώνει τον Δημοσθένη Λιακόπουλο και το el.gr, η παγκόσμια τάξη είναι έτοιμη να…ανταμείψει το Πεκίνο καταλλήλως:

«Η έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) είναι πιθανό να μεταφερθεί στο Πεκίνο μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, εάν η κινεζική οικονομία συνεχίσει εντός της δυναμικής αναπτυξιακής της πορείας και το ΔΝΤ εξακολουθήσει να μεταρρυθμίζεται, δήλωσε χθες η Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ», σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Μία από τις ουσιαστικές προτεραιότητες του ΔΝΤ για την επόμενη δεκαετία, είναι η καλύτερη αντιπροσώπευση των οικονομιών των κρατών-μελών του, τόνισε η Λαγκάρντ μιλώντας σε εκδήλωση δεξαμενής σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον ( Center for Global Development).

“Προκειμένου να παρακολουθεί άμεσα τις εξελίξεις το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι όσο πιο αντιπροσωπευτικό γίνεται, ενώ εάν οι σημερινές αναπτυξιακές τάσεις συνεχιστούν αυτό θα σημαίνει πως κάποιες μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες που βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο να μην εκπροσωπούνται όπως πρέπει, τελικά θα έχουν καλύτερη εκπροσώπηση εντός του ΔΝΤ,” πρόσθεσε η ίδια.

Υπάρχει η πιθανότητα για το ΔΝΤ, να μεταφέρει την έδρα του στο Πεκίνο, εάν η κινεζική οικονομία συνεχίσει ν’ αναπτύσσεται με την παρούσα οικονομική δυναμική κι αν θα υπάρχει καλύτερη εκπροσώπησή της, εντός του ταμείου, τόνισε η Λαγκάρντ.

Οι εξελίξεις τρέχουν και μένει να δούμε πλέον τι έκβαση θα έχει ο νέος «πόλεμος» των δύο μεγάλων πόλων εξουσίας πάνω στον πλανήτη. Ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε μία τόσο αχανής χώρα όσο η Κίνα.